Recepten voorjaar: culinaire voorjaars hapjes
Tijdens de Voorjaarsworkhop krijgen de cursisten heerlijke culinaire hapjes aangeboden. Hieronder diverse recepten van de. Het varieert per workshop wat voor hapjes er geserveerd worden.
Sinaasappeltaart
Course: DessertCuisine: FrenchKeyword: sinaasappeltaart Servings: 8 Author: Onze Franse Keuken Ingrediënten
Ingrediënten:
200 gram gezouten roomboter koud en in blokjes + extra voor invetten springvorm
380 gram suiker
4 sinaasappelen rasp & sap
1 citroen rasp & sap
2 citroenen, de geraspte schil en het sap
245 gram gemalen amandelen
5 eieren
135 gram bloem
zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voorop 180 graden. Vet je springvorm (26 cm) in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Vet dat bakpapier ook een beetje in.
- Klop de boter met 300 gram suiker en de sinaasappelrasp en citroenrasp op een lage snelheid door elkaar in je keukenmachine. Voeg de helft van de gemalen amandelen toe en meng goed.
- Voeg dan 1 voor 1 de losgeklopte eieren toe. Stop tussendoor telkens even je machine en schraap het beslag van de zijkanten naar beneden om het beter te laten mengen. Beetje kliederklusje, maar gewoon even doen.
- Voeg dan de rest van het amandelpoeder toe, samen met bloem en zout. Meng alles goed. Kieper het beslag in je springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Schuif de taart in het midden van je voorverwarmde oven en bak hem in 45 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en zet even op een onderzetter (let op: nog niet uit de vorm halen!).
- Breng de rest van de suiker (80 gram) samen met 120 ml van het sap (ik doe het sinaasappelsap samen met het citroensap in een maatbeker – dan heb je meer dan 120ml – daar gebruik je dus alleen maar een deel van en de rest drink je lekker op) in een steelpannetje al roerend aan de kook.
- Haal de siroop, zodra deze kookt, van het vuur en giet het over de nog warme taart. Laat de taart vervolgens helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Enjoy!
Citroentaart
Ingrediënten:
115 g boter, zacht geroerd
115 g suiker – 4 grote eieren
180 g gemalen amandelen
30 g maanzaad
2 citroenen, de geraspte schil en het sap
125 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
Voor de citroensiroop:
100 g suiker
90 ml citroensap (ca. 2 citroenen)
Voor het citroenglazuur:
225 g poedersuiker
1 citroen, geraspt en het sap
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor 175 ‘ C (boven-en onderwarmte), vet een springvorm van 20 cm in en beleg de bodem met bakpapier.
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige, romige massa. Klop de eieren er één voor één door. Klop goed na ieder ei en voeg het volgende pas toe als het ei volledig opgenomen is.
3. Vouw met een spatel de gemalen amandelen, maanzaad, citroenschil en -sap en de gezeefde bloem erdoor.
4. Schep het mengsel in de bakvorm en bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat het gebak even in de vorm staan en zet het daarna uit de vorm op een rooster.
5. Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prik in het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een satéprikker (tot op de bodem) en sprenkel de siroop erover. Doe het langzaam zodat de citroensiroop goed de tijd krijgt om in de cake te trekken.
6. Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de geraspte citroenschil en het citroensap (niet meteen alles, let op dat je een dik papje krijgt, erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een schaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je op het midden van het gebak schenkt, doet de zwaartekracht de rest en krijg je het prachtige druipeffect.
Bron: Jamie Oliver, “Kook met Jamie”. Deze taart
Het is een rijke citroentaart om je vingers bij af te likken! Eén nadeel: hij is eigenlijk té klein 😉 Schrik niet van de 5 citroenen die erin gaan, want de taart is echt lekker citroenerig en beslist niet zuur.
Abrikozentaart
Benodigdheden:
½ pak broodmix wit (Koopmans)
15 gr boter
6 eetlepels suiker,
1 citroen
3 eetlepels rum
1 pakje banketbakkersroompoeder (Baukje)
2 blikken halve abrikozen op sap
½ zakje witte taartgeleipoeder
¼ liter slagroom
1 zakje slagroomversteviger
1 eetl. Bloem om deeg uit te rollen
1 eetl. Boter om in te vetten springvorm 28cm
Bereiden:
In kom broodmix vermengen met boter, 2 eetlepels suiker en 1 ½ dl lauwwarm water. Tot soepel deeg kneden. Kom afdekken met plastic folie en deeg op warme plaats ca. ½ uur laten rijzen. Intussen citroen uitpersen. In maatbeker citroensap en rum aanvullen met water tot 4 dl. Banketbakkersroompoeder erdoor roeren tot romig mengsel ontstaat. In koelkast in ca. 30 min. laten opstijven. Boven kom abrikozen in zeef laten uitlekken. Sap bewaren. Oven voorverwarmen op 200˚C of gasovenstand 4. Aanrecht bestuiven met bloem en deeg uitrollen tot ronde lap met doorsnede van ca. 30 cm. Vorm invetten. Vorm bekleden met deeg met opstaande rand van ca. 3 cm. Banketbakkersroom over deegbodem verdelen. Uitgelekte abrikozen met bolle kant naar boven over banketbakkersroom verdelen, 5 abrikozen achterhouden voor garnering. Op bakplaat in midden van oven taart in ca. 30 min gaar bakken. Uit oven nemen en laten afkoelen. Rand van springvorm verwijderen. Intussen van abrikozensap 1 ½ dl afmeten. Sap in pannetje doen. Van taartgeleipoeder met 1 eetlepel suiker en abrikozensap taartgelei maken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking. Met kwastje gelei over bovenkant van abrikozentaart verdelen. In koelkast in ca. 30 min. laten opstijven. Bereiden: Abrikozen op taart doen en slagroom om de abrikozen spuiten, zodat er “spiegeleitjes” ontstaan.
Tortillarolletjes met geitenkaas
Ingrediënten:
4 tortilla wraps
200 gr geitenkaas
150 gr walnoten,
grof gehakt
Paar druppels honing
50 gr rucola
Materialen:
Aluminiumfolie
Bereiding:
Verwarm de tortilla’s volgens de verpakking. Besmeer de hele oppervlakte met geitenkaas. Bestrooi met walnoten en verdeel wat rucola er over. Druppel wat honing er over en rol ze op. Probeer ze stevig op te rollen zonder al te hard te duwen. Wikkel ze in aluminium folie en leg ze minimaal een uur in de koelkast. Snijd de wraps in plakjes en serveer ze op een mooi schaaltje.
Briehapje met walnoten
Ingrediënten:
Voor 12 hapjes
Een stuk brie
Een halve appel geschild
2 theelepels honing
2 theelepels heet water
5 à 6 walnoten
3 plakjes bladerdeeg
Bereiding:
Combineer brie, walnoten met honing en je hebt een heerlijke combinatie.Breng deze ingrediënten samen in een fijn bladerdeeghapje en combineer het geheel met appel. Maak er lekker veel en serveer op een verjaardag of als voorgerecht tijdens een diner.
Parmezaankoekjes met maanzaad
Ingrediënten:
Voor ca 30 koekjes.
210 g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl paprikapoeder
Een snuf cayennepeper
Een snuf zout
½ tl versgemalen zwarte peper
165 g zachte boter
165 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
50 g maanzaad
1 ei, losgeklopt
Bereiding:
1. Zeef de bloem met het bakpoeder, paprikapoeder en cayennepeper in een kom en voeg zout en peper toe.
2. Meng in een kom de boter met de Parmezaanse kaas, tot ze goed vermengd zijn. Voeg de droge ingrediënten toe en meng met de hand tot alles goed gemengd is en je een zacht deeg hebt.
3. Verdeel het deeg in twee porties en maak er een rol van met 3-4 cm doorsnede. Wikkel de rollen afzonderlijk in plasticfolie en leg ze een half uur in de koelkast om op te stijven.
4. Strooi het maanzaad op een bord en bestrijk de rollen helemaal met het ei, rol ze daarna door het maanzaad, zorg dat het overal goed zit. Leg ze verpakt in plasticfolie weer een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 170′ C boven-en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rollen in 5-8 mm dikke plakken en leg ze op steeds 3 cm afstand van elkaar op de bakplaat. Bak ze 12 minuten. De koekjes worden bruin en geuren heerlijk. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.
* Je kunt het maanzaad ook weg laten, maar het geeft een lekkere crunch en staat feestelijk.
Quiche
Ingrediënten:
100 gram gesneden ham
Bladerdeeg
Uien
Broccoli
Paprika Kaas (Danish blue)
100 gr. geraspte kaas
Tomaat
Evt. pijnboompitten
Materialen:
Taartvorm
Bereiding:
Saus: 1,5 dl melk + 3 eieren of crême fraiche + 1 ei Peper en zout
Smeer boter in de taartvorm en bekleed deze met bladerdeeg (speciaal voor quiche). Bak de ham, uien, paprika, broccoli niet te lang. Haal dit van het vuur en doe dit in de beklede taartvorm voeg nu stukjes kaas toe (Danish blue) en evt. de pijnboompitten. Maak de saus en roer dit goed door elkaar en giet dit over het groentemengsel. Leg evt. schijfjes tomaat over het geheel en als laatste gelijkmatig de geraspte kaas erover heen. In de oven op 210 gr. Voor ca. 25-30 minuten.
Italiaans Stokbrood
Ingrediënten:
Italiaans stokbrood (voorgebakken brood)
3 eetlepels olijfolie
paar druppels water
2 eetlepels Bruschetta pomodoro
Bereiding:
Italiaans stokbrood (voorgebakken brood), afbakken in de oven.
Schaaltje met 3 eetlepels olijfolie, paar druppels water en 2 eetlepels Bruschetta pomodoro mengen. Dit even 1 uur van tevoren klaar maken, het moet erin trekken. In koelkast bewaren.
Tomaat met geitenkaas + honing
Bereiding:
Halveer het cocktailtomaatje en haal de pitten eruit. Laat even uitlekken. Doe in elk tomaatje een paar stukjes geitenkaas. Op elk hapje een paar druppels honing. Voor het serveren even 10 seconden in de magnetron.
Sandwiches met servolaat + ei
Bereiding:
Bruin brood met sesamzaad besmeren met boter. Dan 1 plakje servolaat,
1 slablaadje, 1 gekookt ei in plakjes verdelen, peper en wat mayonaise.
Nog een broodje erover en in kleine stukjes snijden.
Wrap
Ingrediënten:
1 pak Wraps (klein 8 stuks)
1 Philadelphia bieslook per 4 wraps
IJsbergsla
2 ons gesneden kip-/kalkoenfilet (snijvlees) per 4 wraps
of dunne plakjes zalm
Bereiding:
De wraps dik insmeren met Philadelphia, dit beleggen met ijsbergsla of Lollo Rossa sla
per wrap 3 plakjes kipfilet of 100 gr zalm en dit strak oprollen,
dan strak in folie rollen en in de koelkast leggen tot gebruik,
Stokjes erin en in plakjes snijden.
Gevulde flensjes
Ingrediënten: 12 stuks:
Beslag:
3 dl melk
80 gr bloem
2 eieren
mespunt zout
50 gr. boter
Vulling:
25 gram witte chocolade
100 gram slagroom
3 eetlepels advocaat
Garnering:
poedersuiker.
Bereiding:
Maak een beslag van bloem, melk en eieren en zout. Roer de gesmolten en iets afgekoelde boter door het beslag. Laat het beslag 30 min. rusten. Bak er in een koekenpan de flensjes van. Klop het slagroom totdat het bijna stijfgeslagen is.
Smelt de chocolade au bain-marie. Meng de gesmolten chocolade, advocaat en slagroom tot en stijfgeslagen massa. Een uur in de koelkast zetten. Schep op ieder flensje een paar eetlepels van de vulling en rol het flensje op.Bestrooi ze eerst met poedersuiker. De flensjes kunnen koud worden gegeten.
Soezen
Ingrediënten:
100 gram water
100 gram melk
100 gram boter
110 gram patentbloem
3 eieren
Bereiding:
Breng het water met de boter en de melk aan de kook. Besmeer intussen de bakplaat met boter en bestuif ze met bloem. Zeef de patentbloem en geef in een keer bij het kokende vocht en roer het van het vuur af goed door elkaar. Zet de pan 30 tellen op een klein vuurtje, dit om het deeg te laten garen. Laat het deeg iets bekoelen. Voeg nu een ei toe en roer net zolang totdat het in zijn geheel is opgenomen. Herhaal dit totdat alle eieren zijn verwerkt en het deeg goed van dikte is. Spuit nu met de spuitzak ongeveer 20 soezen op de bakplaat en bak ze af in een oven van 200 °C.
Diverse vullingen voor de soesjes:
Chocolademascarpone
Ingrediënten:
115 gr pure chocolade, in stukjes
1 tl vanille-essence
115 gr mascarpone
Bereiding:
Eerst de mascarpone (1 uur van de voren uit de koelkast halen) in een kom doen, dan vanille erbij. Chocolade au bain-marie smelten, toevoegen en direct even mixen of roeren. De slagroomspuit direct met de chocolademascarpone vullen en de soesjes ermee vullen.
Advocaat
Ingrediënten:
25 gr witte chocolade , in stukjes
100 gram slagroom
2 eetlepels advocaat
Bereiding:
Klop het slagroom totdat het bijna stijfgeslagen is.
Smelt de chocolade au bain-marie. Meng de gesmolten chocolade, advocaat en slagroom tot een stijfgeslagen massa. Een uur in de koelkast zetten.
Peperservolaathoorntjes en kaastaartjes
Benodigdheden:
10 plakjes peperservolaat
½ bakje Alfalfa
6 plakjes jonge kaas
1 pakje zachte notenkaas (Rambol) of Monchou
Voorbereiden:
Plakjes servolaat opvullen met Alfalfa en oprollen tot hoorntjes. Hoorntjes met naad naar beneden op bord leggen (evt. met prikker). Plakje kaas nemen en bedekken met kaas, weer een plakje kaas en weer met kaas bedekken, ga zo door tot je eindigt met kaas. Een taartvormpje ervan snijden en je kunt de taart in stukjes verdelen.
Paascake met Advocaat
Benodigdheden uit onze webshop:
- 125 gram fijne kristalsuiker;
- 150 milliliter advocaat;
- 300 gram patentbloem;
- 1 theelepel bakpoeder;
- Snufje zout;
- 200 gram poedersuiker;
- Nordic Ware Bavaria Tulband Bakvorm.
Overige benodigdheden:
- 300 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
- 4 eieren, maat M;
- 500 milliliter boerenjongens, uit pot;
- Paasdecoratie, bijvoorbeeld paaseitjes en kuikentjes.
Het maken van de paas tulbandcake met advocaat:
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Vet de bakvorm in met een beetje boter en bestuif met een dun laagje bloem.
- Klop de roomboter romig en licht van kleur.
- Meng de kristalsuiker door de boter heen.
- Mix de eieren er één voor één doorheen en meng steeds volledig door, voordat je het volgende ei toevoegt.
- Meng de advocaat er ook doorheen.
- Zeef de boerenjongens en roer de rozijnen door het beslag heen.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de kom met het beslag.
- Meng het geheel tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de tulbandvorm en strijk glad.
- Bak de advocaat tulband in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
- Laat de paas tulbandcake 5 minuten in de vorm afkoelen en verwijder dan de vorm.
- Laat de paas tulbandcake met advocaat volledig afkoelen.
Het decoreren van de paas tulbandcake met advocaat:
- Meng 50 milliliter advocaat met de poedersuiker. Wil je het glazuur iets geler? Meng dan een druppel gele kleurstof door het glazuur heen.
- Schenk het glazuur over de tulband heen.
- Decoreer de tulband met paaseitjes.
Wortelwraps met geitenkaas
Ingrediënten 4 personen
- 3 el milde olijfolie
- 80 g geroosterde amandelen
- 1 el gedroogde Provençaalse kruiden
- 465 g geroosterde rode paprika’s in pot
- 1 teen knoflook
- 1 tl chilivlokken
- 4 wortel tortillawraps
- 125 g verse geitenkaas naturel 45+
- 75 g rucola slamelange
Verhit op middelhoog vuur een koekenpan met ⅓ van de olie en bak de amandelen al omscheppend in 4 min. goudbruin. Strooi de laatste minuut de Provençaalse kruiden over de amandelen en bak mee. Laat afkoelen en hak grof.
Laat ondertussen de geroosterde paprika uitlekken. Doe de knoflook, de uitgelekte paprika’s, chilivlokken en de rest van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een smeuïge spread. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bestrijk ze met de paprikaspread en verkruimel de geitenkaas en amandelen erover. Beleg met de rucola. Rol de wraps strak op en snijd schuin door.
Komkommerrolletjes met roomkaas & tomatentapenade
Ingrediënten 12 porties
- 20 g pijnboompitten
- 1 komkommer
- 50 g semi-gedroogde tomaten
- 15 g verse basilicum
- 1 teen knoflook
- 50 g zuivelspread light
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten in 4 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
Zijn je komkommerlinten bijna doorzichtig geworden? Leg er dan 2 op elkaar en gebruik als 1 lint. Schaaf ondertussen de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf in dunne linten (1 à 2 mm dik), de zaadlijsten worden niet gebruikt.
Leg de semi-gedroogde tomaten op een vergiet en laat uitlekken. Maak de tapenade: leg de semi-gedroogde tomaten, pijnboompitten, het basilicum en de knoflook op een snijplank en snijd alles zo fijn mogelijk.
Roer de roomkaas los. Besmeer de komkommerlinten met wat roomkaas en bestrooi met versgemalen peper. Verdeel telkens een theelepel van de tomatentapenade over 1 punt van de lint en rol vanaf daar op tot een rolletje.