Recepten herfst: Bourgondische Hapjes
Tijdens de Herfstworkshop krijgen de cursisten heerlijke Bourgondische hapjes aangeboden. Hieronder diverse recepten. Het varieert per workshop wat voor hapjes er geserveerd worden.
Noten Cake
Ingrediënten:
- 100 gr rozijnen
- 1 eetl rum
- 250 gr suiker
- 250 gr boter, op kamertemperatuur
- 5 eieren
- 250 zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr noten
- boter om in te vetten
- poedersuiker
Bereiden:
Week de rozijnen in de rum. Hak de noten grof en houd wat noten achter voor decoratie op het glazuur.
Klop de suiker met de boter romig. Klop de eieren er 1 voor 1 door en voeg het zelfrijzend bakmeel in 2 delen toe. Voeg de vanillesuiker toe en klop het beslag nog 3 minuten. Schep de rozijnen, het notenmengsel met het weekvocht door het beslag en roer dit om. Giet het beslag in een ingevette tulbandvorm en bak 1 uur en 15 min. in een oven van 160ºC.
Laat de cake iets afkoelen en leg het dan op en taartrooster om helemaal af te koelen.
Glazuur op de cake:
- 50 gr boter
- 100 gr roomkaas (monchou)
- 125 gr poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Boter zacht laten worden (niet smelten). Roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker met mixer erdoor roeren tot glad glazuur ontstaat. Cake op serveerschaal leggen. Glazuur met spatel over cake uitstrijken, glazuur langs rand laten druipen. Gebruik de noten ter decoratie. Cake nog 15 min in koelkast zetten, zodat het glazuur weer wat opstijft.
Quiche
Benodigdheden:
- Taartvorm
- 100 gram gesneden ham
- Bladerdeeg
- Uien
- Broccoli
- Paprika
- Kaas (Danish blue)
- 100 gr. geraspte kaas
- Tomaat
- Evt. pijnboompitten
Saus:
1,5 dl melk + 3 eieren of crême fraiche + 1 ei
Peper en zout
Bereiden:
Smeer boter in de taartvorm en bekleed deze met bladerdeeg (speciaal voor quiche).
Bak de ham, uien, paprika, broccoli niet te lang. Haal dit van het vuur en doe dit in de beklede taartvorm voeg nu stukjes kaas toe (Danish blue) en evt. de pijnboompitten.
Maak de saus en roer dit goed door elkaar en giet dit over het groentemengsel. Leg evt. schijfjes tomaat over het geheel en als laatste gelijkmatig de geraspte kaas erover heen.
In de oven op 210 gr. Voor ca. 25-30 minuten.
Italiaans Stokbrood
Italiaans stokbrood (voorgebakken brood), afbakken in de oven.
Schaaltje met 3 eetlepels olijfolie, paar druppels water en 2 eetlepels Bruschetta pomodoro mengen. Dit even 1 uur van tevoren klaar maken, het moet erin trekken. In koelkast bewaren.
Heerlijke speeche’s
Benodigdheden:
Cocktailtomaatjes
Mozarella
Pesto of tomatentappenade
Parmaham/Rookvlees, dungesneden
Halveer de cocktailtomaatje en de bolletjes mozarella. Begin eerst met een half tomaatje, daarna een stukje Mozarella, dan losjes de ham of rookvlees eraan rijgen en eindig met Mozarella en weer een tomaatje. Doe over het gehele stokje de tappenade. Je kunt ook zelf de tappenade maken van gedroogde kruiden met olie.
Wrap
- Benodigdheden:
- 1 pak Wraps (klein 8 stuks)
- 1 Philadelphia bieslook per 4 wraps
- IJsbergsla
- 2 ons gesneden kip-/kalkoenfilet (snijvlees) per 4 wraps
- of dunne plakjes zalm
Bereiden:
- De wraps dik insmeren met Philadelphia,
- dit beleggen met ijsbergsla of Lollo Rossa sla
- per wrap 3 plakjes kipfilet of 100 gr zalm
- Dit strak oprollen,
- Strak in folie rollen en in de koelkast leggen tot gebruik,
- Stokjes erin en in plakjes snijden.
Italiaanse crackers met Tonijnsalade
Benodigdheden:
- Mini Linque
- Tonijnsalade
Peperservolaathoorntjes
kaastaartjes
Benodigdheden:
- 10 plakjes peperservolaat
- ½ bakje Alfalfa
- 6 plakjes jonge kaas
- 1 pakje zachte notenkaas (Rambol) of Monchou
Voorbereiden:
Plakjes servolaat opvullen met Alfalfa en oprollen tot hoorntjes. Hoorntjes met naad naar beneden op bord leggen (evt. met prikker). Plakje kaas nemen en bedekken met kaas, weer een plakje kaas en weer met kaas bedekken, ga zo door tot je eindigt met kaas.
Een taartvormpje ervan snijden en je kunt de taart in stukjes verdelen.
Je kunt diverse variaties hier op maken, door op een plak jonge kaas monchou te smeren, daarna alfalfa en daarna peperservolaat. Dit oprollen en in plakjes snijden.
AppABrie met appel en pijnboompitten
Voor 10 stuks:
- 1 stuk brie van ca. 300 gr, in 10 puntjes
- 100 gr pijnboompitten of pecannoten, geroosterd in een koekenpan en fijngehakt
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 2 tl sinaasappelrasp
- 1 appel of 1 peer in plakken
Rol de puntjes brie door een mengsel van de noten met de peper en sinaasappelrasp zodat de kaas rondom goed bedekt is. Verwarm de oven voor op 140 graden C. Zet de brie in de oven tot de kaas warm is, maar niet uitgelopen. Serveer met plakken rijpe peer of/en appel.
Paddenstoelenragout
Ingrediënten:
- 1 doos pasteibakjes (4 stuks)
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 50 g boter
- 2 bakjes paddenstoelenmelange (a 200 g), in stukken gesneden
- 40 g bloem
- 250 ml bospaddestoelenbouillon (van tablet)
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1-2 eetlepels madeira (slijter)
- 1 eetlepel verse peterselie plat (zakje a 20 g) fijngesneden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de deksel van de pasteibakjes. Fruit de ui en de knoflook met de helft van de boter 1-2 minuten in een pan met dikke bodem. Bak de paddenstoelen 5 minuten mee (houd er een paar achter). Schep dit mengsel uit de pan. Smelt in dezelfde pan de rest van de boter en voeg de bloem toe. Laat de bloem al roerende 2-3 minuten op laag vuur garen. Schenk langzaam de warme bouillon erbij, tot een gladde, gebonden saus ontstaat. Zet de pasteibakjes en deksels op een met bakpapier beklede bakplaat 10 minuten in de oven. Roer de crème fraîche, het paddenstoelenmengsel, de madeira en zout en peper door de saus. Verwarm de ragout tot de pasteibakjes warm zijn. Schep de ragout in de 4 pasteibakjes. Bestrooi met de peterselie en garneer met de achtergehouden paddenstoelen. Leg de deksels erop.
Gevulde tomaatjes
Ingrediënten:
- Kleine tomaatjes
- Geitenkaas
- schenkhoning
Bereiding:
Snijd de kleine tomaatjes doormidden; haal de pitten eruit en laat het even uitlekken.
Snij een stukje geitenkaas en vul de tomaat daarmee.
Giet een theelepel honing over de geitenkaas. Even in de magnetron om de geitenkaas zacht te laten worden en dan direct serveren.
Eet smakelijk!